Vakmanschap van generatie op generatie

Betonbedrijf Bruil koerst op innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De productontwikkeling van Bruil is hi-tech, maar richting werknemers kent het bedrijf traditionele waarden. Bruil koppelt jongeren die instromen aan oudere werknemers. Zo leren zij het vak in de praktijk. En dat kan ook best gezellig zijn.

Twee mannen, twee levensfasen

“Tjonge wat gaan jullie vaak op vakantie. Ik moet ervoor sparen, maar jullie doen maar!” Je zou het niet verwachten, maar dit is Wiljan Visser (24) aan het woord tegen zijn collega Gert Vlastuin (61). Beide mannen werken bij Bruil als service- en onderhoudsmonteur. Gert al 44 jaar en Wiljan sinds 8 maanden. Twee mannen in verschillende levensfasen. Wiljan is pas vader geworden en zit dus in het begin van de gezinsfase. Gert heeft al kleinkinderen en vindt het heerlijk om met zijn vrouw uitstapjes maken. Als het financieel allemaal lukt, wil hij na zijn pensionering samen door Europa reizen.


Scholingsplan

Wiljan, de jonge monteur in opleiding, wil zich verder ontwikkelen bij Bruil. Daar geeft het familiebedrijf hem ook alle ruimte voor. Als hij een jaar in dienst is, krijgt hij een vast dienstverband en gaat hij een scholingsplan volgen. Dit plan voorziet in een tweejarige MBO-avondcursus ‘eerste monteur werktuigbouwkunde’. “Ik ga hem dan begeleiden”, zegt Gert, die volgens Hans den Boer – manager Mens & Werk bij Bruil – ‘een coachende rol’ gaat vervullen. “Noemt hij mij een coach?”, vraagt Gert verbaasd en geamuseerd. “Ach, hoe hij het ook noemt, ik draag mijn kennis over.”


Een ervaren leermeester

Wiljan is erg te spreken over de begeleiding die hij bij Bruil krijgt, en in het bijzonder de rol die Gert voor hem vervult. “Ik steek veel op van zijn manier van werken. Gert heeft ruim 44 jaar de tijd gehad om uit te zoeken hoe het moet! Hij leert me bijvoorbeeld dat het bij ons werk niet alleen om repareren draait, maar dat je ook op zoek moet gaan naar de oorzaak van het probleem. Zo voorkom je dat er opnieuw storingen ontstaan.”


Theorie en praktijk koppelen

Met een aantal collega’s doen Gert en Wiljan de service en het onderhoud van alle mechanische installaties bij Bruil. “Het is geen IT, dus de aard van het werk is door de jaren heen niet ingrijpend veranderd”, zegt Gert. “De opleiding die Wiljan nu gaat volgen, heb ik in het verleden ook gedaan. Hydrauliek, pneumatiek, storingen zoeken, industriële ketelinstallaties, meet- en regeltechniek…” “Op school krijg ik de theorie”, voegt Wiljan toe. “Als ik in de praktijk een vraag heb, dan kan ik bij Gert terecht. Hij koppelt voor mij de theorie aan de praktijk.”


Opnieuw beginnen met leren

Hoewel hij nog jong is, had Wiljan al zes jaar werkervaring toen hij bij Bruil ging werken. “Ik ben opgeleid in de installatietechniek”, zegt hij. “De algemene technische kennis komt ook in deze baan goed van pas. Maar service- en onderhoudsmonteur bij Bruil is toch weer iets anders. In die zin ben ik hier eigenlijk weer opnieuw begonnen. Ik wil graag verder leren en me ontwikkelen tot zelfstandig monteur. Bruil geeft me die kans en heeft veel aandacht voor de werknemers. Ook daarom heb ik voor Bruil gekozen.”


Een heel zelfstandige jongen

“Als Wiljan rechtstreeks van school bij ons was komen werken, dan had ik meer tijd in begeleiding moeten steken”, zegt Gert. “Maar hij heeft al jaren ervaring en is een zelfstandige jongen. Voor mij is het ook fijn om met hem te werken. Ik ben niet meer de jongste, dus de zwaardere klussen geef ik graag door. In de betoncentrale hebben we een menginstallatie met schoepen. Als je die moet repareren, zit je uren op je knieën te werken. Kijk, dat is een mooi klusje voor Wiljan. Hij kan het nu tóch!”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

“Gert heeft 44 jaar de tijd gehad om uit te zoeken hoe het moet. Daar steek ik veel van op.”

Mail uw vraag